Drahý Wilhelme,
Tvůj komiks
Ve jménu smrtihlava je, dle mého názoru, skutečně mistrovským dílem. Je úžasná už jen samotná myšlenka situovat GOTHICovské prostředí do doby 2. světové války. Obdivuji, že i dnes se najdou lidé, kteří tvoří tyto komiksy (a celkově fanart) pro českou i slovenskou komunitu a udržují tak Gothic naživu. Cením si toho o to víc protože jsem GOTHICář srdcem i duší

Komentář bych napsal již dříve, avšak měl jsem posledních pár měsíců dost napilno. I tak doufám, že Tě můj příspěvěk potěší a třeba i namotivuje do další tvorby
Ke komiksu:Líbí se mi prolínání časových liníí v prvních dvou dílech a zároveň i líčení minulosti v díle čtvrtém, u kterých používáš odlišné grafické úpravy jednotlivých snímků. Zároveň je super jak si dokážeš vyhrát s detaily každého obrázku napříč celým komiksem a je tedy pro čtenáře zajímavé project si komiks víckrát aby si všimnul všech věciček (jak už psal Pivl) a pochopil víc souvislostí z rozhovorů postav. Teď když si ho znovu procházím tak se pozastavuji nad tím, že jsem si tolika věcí nevšimnul napoprvé!

Možná je to tím, že je pro mě komiks hodně čtivý, což zas souvisí s perfektními dialogy postav a jejich pózami a propracovaným oblečením. Zajímavé bylo navnazení čtenáře na konci třetího dílu v posledních dvou obrázcích a o to pak větší překvapení v díle čtvrtém kdy je představena podzemní (komunistická nepletu-li se?) organizace. Nedovedu si představit kolik času si musel věnovat příhodě na nádraží. Dostal mě hlavně automobil Praga, bombardování nádraží letadly, protiletecký kanón a beznohý voják. Co je pak třešničkou na dortu u každého dílu, jsou
zajímavosti na závěr, u kterých je vidět jak moc se komiksu a historii věnuješ. Určitě je třeba pochválit i hojnost nejrůznějších nápisů (a jejich fontů) a obrázků na zdech, kde mě překvapila například hláskovací tabulka Wehrmachtu

.
Měl bych pár dotazů ke komiksu.
1) Ve čtvrtém díle je na Konrádovo levé ruce železničářské uniformy vidět nápis Ostbahn, což mi překladač přeložil jako Východní dráha. Proč východní?

2) Tyhle uniformy jsou taky podle skutečné historické předlohy (jako uniforma Joachima a Hanse)?
3) Co přesně je za nápis na boku náklaďáku Praga?
4) Nepoznali by muži odboje, že v kradené bedně není munice, podle její hmotnosti? Ikdyž předpokládám, že ve v téhle situaci by o tom nikdo asi moc nepřemýšlel
5) Když Himler ve druhém díle prochází hradem, je tam na zdi fialová standarta se symbolem meče. O co se jedná?
6) Může se čtenář těšit na další díl? Případně za jak dlouho zhruba?

Celkově se jedná o velice propracovaný komiks s velkým množstvím detailů jak grafických a věcných, tak po stránce textové. Rozhodně by bylo fajn kdyby komiks pokračoval. Přeji hodně zdaru a děkuji za krásný komiks