To já to podpořil na kickstarteru právě proto, že je to česká hra a abych vývoj her v ČR podpořil, jelikož si myslím, že u nás jsou dobří vývojáři, ale nemají ty možnosti, jako jinde v zahraničí. Tady u této hry je navíc zajímavé, že opravdu je o ČR, tedy spíše o Českém království, neboť se to v něm odehrává a tak vlastně i světu představuje naší historii. Pokud by se tak hra prosadila a byla slavná, lidé by tak i zahraničí věděli, že nějaká Česká republika existuje, což je jistě hezké.
Na druhou stranu pro hodnocení hry jako takové a to, jestli mě to bude bavit nebo nebude to vliv nemá a to ještě uvidím, až to budu hrát. Cíleně jsem se snažil maximálně vyhnout sledování jakéhokoliv dění okolo hry, abych nevěděl žádné informace, co ve hře bude či nebude, o čem bude či nebude a aby to bylo pokud možno co největší překvapení. Nesledoval jsem tak ani různá videa a podobně. Už na začátku jsem měl určité pochybnosti o zábavnosti hry v tom smyslu, že to není fantasy a tedy se tam nemohou objevit ani nadpřirozené bytosti, žádná magie a ani věci s tím spojené, ale že je to opravdu historicky pojato a jak znám Vávru s jeho smyslem pro detail, pravděpodobně až přehnaně reálné, což není záruka zábavnosti. Hlavně z pohledu třeba bojů a podobně. Todle si pořád myslím, že bude v očích mnoha hráčů problém, u sebe zatím nevím, neboť jsem hru ještě nehrál. Buď to bude výhoda hry, protože to bude to originální a jiné, nebo naopak.
Myslím si ale, že to bude rozhodně jiné, než u Skyrimu, Elexu a podobných her. Tedy měl by to být úplně jiný herní zážitek. (ať už pozitivní či negativní). Pokud vím, tak v den vydání vyšel i obří patch a recenzetni pravděpodobně hráli hru ještě před jeho vydáním, tedy je dost možné, že mnoho nedostatků už vyřešili.
Každopádně hru jsem stáhl a připravenou jí mám, ale neodehrál jsem ještě ani minutu (ani jsem nezkoušel betaverzi, kterou jsem měl možnost zkusit).
L-Titan: v době, kdy vyšel Skyrim žádné RPG hry tohoto typu téměř nevycházeli. Všechno to byly koridovky s dopředu nalajnovaným každým uprdnutím hrdiny. V tomto ohledu byl Skyrim jiný (ačkoliv třeba byl i fallout NV a jiné hry). Proto to tehdy Vávra psal, jelikož to byla po letech hra tohoto typu. Myslím, že to v dnenšní době tak už není, jelikož díky novým konzolím zase si autoři mohou dovolit, aby frčely hry s otevřeným světem. Hlavní odlišnost bude opravdu v tom, že todle by mělo být historické, nikoliv fantasy, což je dost zásadní věc ze všech uhlů pohledů. Jak příběhově, tak bojově, tak úkolově, prostě vším. Jelikož zde si autoři nemohli pomoci čirou fantazií, ale při tvorbě třeba úkolu a jeho děje museli vycházet i racionálního reálného světa a toho, co je v něm možné. Stejně tak třeba boje budou zřejmě jen s lidmi a tedy je třeba je nějak odlišit, aby byli lehčí a těžší. Uvidíme, jak to zvládnou, ale mám trochu pochybnosti o zábavnosti. Každopádně Vávra o Skyrimu měl pravdu a Bethseda prostě udělala další díl toho samého, co udělala již mnohokrát před tím, žádná orginalita, žádný vývoj, spíše naopak, zdebilnění už tak debilní hry. Vávra se tady dle mě pokusil o něco jiného a nového a vlastně si nejsem jist, jestli taková RPG hra někdy už vyšla. S tím je spojena i ona nejistota, jak to dopadne a jak to bude lidi bavit a jaký bude ohlas.