Z mé strany se sluší, abych to celé tak nějak uvedl na pravou míru, jak bylo co myšleno a tak.
Souhlasím s tebou, také nemám rád, když mi někdo něco vnucuje, příště se tedy pokusím to napsat jinak,
aby to neznělo jako "vnucování mých vizí". Nechci tady nikomu nic vnucovat a už vůbec tady nechci vypadat
jako netolerantní ******. A nechci ani žádné zbytečné konflikty kvůli komiksům, či jiné tvorbě, s nikým a nikde,
pokud možno. Správně jste napsali, že jsem zareagoval naprosto zbytečně podrážděně - už se to nebude
opakovat. A je dobře, moc dobře, že máš svojí vlastní hlavu, víš kam chceš jít a nenecháš si do toho kecat
Celkově to ale rozhodně nemělo vyznít tak, že by tvůj komiks graficky byl nějak špatný, nebo tak, naopak,
graficky je celkově na dost dobré úrovni, na zdejší poměry. Písmo v záhlaví například konečně neútočí na
autorovi oči svojí velikostí, záhlaví celkově je dost v souladu s tím, co chceš svým komiksem říct, vhodně
zvolený font, což jsou velké, nepopiratelné kvality, které některé zdejší komiksy vůbec nemají. Graficky se mi
tvůj komiks svým způsobem líbí.
Wilhelm píše: Ok, příště asi fláknu název komiksu místo do středu, když je to tak divné, někam do pravého horního rohu a aby to působilo rozpohybovaně jako postavy tak diakritiku rozhážu někde volně do prostoru, ještě z toho bude hlavolam, aby k určitým písmenům čtenář našel háček nebo čárku. Jako, aby mě někdo poučoval - jelikož za ty roky co dělám komiksy, tak to asi dost neovládám - kam a jak mám umístit nápis a jakou má mít barvu, tak to bych to měl asi fakt zabalit
Eh, obávám se, že tady došlo k nedorozumění. To, co jsem napsal, bylo myšleno opravdu všelijak, ale takto
rozhodně ne.

Je v tom více moudrosti, než kolik jsi v tom našel:
1) Ne, nikde neříkám, abys dal písmo do pravého horního rohu místo doprostřed. Zkus to dát do hranice mezi pravou/
levou stranou a středem komiksu.
2) Ne, nikde neříkám, abys rozházel diakritiku volně do prostoru, nemluvím ani o hlavolamu, nemluvím ani o tom,
aby čtenář musel hledat háček nebo čárku k jakému písmenu. Tak takhle jsem to vážně nemyslel.
3) Nemyslím si, že když ti jen dodám nápady co a jak, že bys to měl zabalit nebo že to neovládáš, pokud to tak
vyznělo, tak se moc omlouvám, tak si to ode mně fakt nevykládej.
Možná by bylo nejlepší, když bych na nějakém volném obrázku nějak volně ukázal, jak to bylo míněno. Ve svém předchozím
příspěvku mluvím o tom, že stačí, když to bude čitelné. ČITELNÉ a pro diváka k okamžitému přečtení zleva doprava a
ze zhora dolů, tak, jak jsou na to oči čtenářů zvyklé

, a že to současně to může být i rozsekané a může to fungovat,
takže by z toho nebyl žádný "hlavolam" a dotyčný by nemusel hledat, k čemu má přiřadit čárku či háček. A že jinak se s
textem může pracovat tak, aby třeba měl dynamiku nebo dal komiksu nějaký pohyb či hloubku, zkrátka aby bylo zábavnější
dívat se na to záhlaví samotné. Ale není vůbec lehké to takto udělat, jen co je pravda.
Wilhelm píše:Co se týče toho záhlaví, tak já nevím, měla by písmenka tancovat jako v cirkuse, nebo se tam vinout jak na nějaké křiklavé reklamě?
Ani jedno ani druhé.

Už vysvětleno o odstavec nahoře.
Ale nechme to už být

tento příspěvek je jen k "dovysvětlení" toho, jak to bylo míněno. A je to jen a pouze nabídka
nápadu, žádné vnucování.

Jak jsi správně řekl, je to tvoje dílo a udělej si jej přesně tak, jak chceš ty. Já jen
píši, co mně k tomu napadlo.

A pokud ti i příště napíši nějaké tipy či u jiných komiksů, budou to jen čistě moje
postřehy - nic víc.