Menu

Kaiserova škola modování pro totální amatéry

Vše o tvorbě a úpravách módů
... protože Aeternitasovy návody jsou občas moc složité a Millhausovy zase už dost zastaralé, rozhodl jsem se tu vytvořit ucelené postupy, jak na editování prvních dvou Gothiců, postupně budu doplňovat.

Začneme absolutním základem.
Nainstalujeme si Gothic 2 Gold (nebo jinou mutaci druhéh dílu, hlavně ať to má datadisk, verze je fuk)
(Tady můžu doporučit nainstalovat do hry ještě SystemPack , já osobně bez něj hru občas ani nerozjedu :arrow: viewtopic.php?f=140&t=17830 )
Hned si vytestujeme hru jestli funguje. Nejen do menu ale hlavně i rozehrát novou hru. edy klasický rozhovor s Xardasem.
Můžeme začít modovat. Vypneme tedy hru.
Nyní hru pokazíme, vlezeme si do adresáře Gothic2/_work/data/scripts/_compiled zde vymažeme soubor GOTHIC.DAT
nyní vlezeme do Gothic2/_work/data/scripts/CONTENT/cutscene a vym,ažeme Ou.bin

Nyní by při pokusu o spuštění hry hra měla spadnout s hláškou že chybí Gothic.DAT který jsme smazali. Mi jsme právě vymazali herní skripta. Chystáme se nahrát vlastní upravená!
Teď budeme potřebovat toto :arrow: https://worldofplayers.ru/threads/38318/
GothicSourcer stáhneme. Je to velmi super nástroj pro začátečníky. Já sním začínal. Na druhou stranu, třeba i Návraty 2 jsou vytvořeny v něm a jinak je ani upravovat už nelze, není to tedy nic trapného.
Pro začátek ale máme tenhle GS.
Je třeba si stáhnutý archiv někam rozbalit ideálně na disk C neb jiný (ne do programu files, možná je to ale fuk). Já osobně mám disk G kde mám vše co se Gothicu týče.
Jak vidí máme dvě složky, Gothic Projects - tam se nám budou ukládat projekty, a GothicSourcer - kde pod stejným jménem najdeme spouštěci ikonu.
Ještě než spustíme si připravíme skripta. Není vhodné používat skripta ze hry (už jsme je stejně smázli) mi si stáhneme skripta která nám Millhause odladil pro naše potřeby! :arrow: https://uloz.to/!r2RmZVmr/gothic-skripta-7z
Ta skripta stačí rozbalit na plochu třeba.
Spustíme GS.
Teď by se mělo nahoře v programu objevit roletka kde klikneme FILE - NEW SOLUTION -
Ted se objeví tabulka kde vyplníáme jméno projektu. Cestu necháme jak je. Měla by vést tam kde jste umístili GS :) , PLATFORMU nastavte G2 protože teď se jedná o skripta k G2, když budete dělat G1 tak samosebou Gothic 1. Jinak error. , a nakonec zvolte volbu first decompile a vyberte cestu do stažených skript kde v adresáři PrjGOTHIC vyberte Gothic.DAT můžete potvrdit a automaticky by vás měl program vyhledat ou.bin který jen potvrdíte klikem na něj.
Teď můžete skripta dekompilovat. (ikonka v horní levé části) Chvilku to potrvá.
KONECNE MAME RIPTRAVENA SKRIPTA NA UPRAVY! V první rade to ale zkuste bez zásahu.
Volba OPTIONS - INSERT FILES OPTION nastavte cestu pro G2 do své složky s hrou (tak že vyberete adresář ve kterém leží soubory jako _WORK, DATA, System - měl by to být Gothic Gold nebo tak nějak)
Teď dejte COMPILE (hned vedle decompile)
GS kompiluje skripta. P/rotože jsme nastavili cestu ke hře, automaticky je vloží kam patří a mělo by být možno spustit hru, zkuste si.
Doporučuji ještě jedno. Křížkem, ukončit GS.
Znovu jej otevřete a tentokrát přes OPEN SOLUTION najděte svůj GS a složku s PROJEKTY tam by měla být složka se jménem které jste zadali při vytváření a v tom najdete soubor GSC který GS otevře a projekt je znovu otevřen.
Nedělám zvás blbce, stalo se mi totiž, že když GS spadne dříve než ho v novém projektu prvně sami ukončíte GSC se nevytvoří. To se dá pořešit ale proč... ¨
Tak máme znovu otevřená skripta, teď už jsou to skripta která máte přímo v HŘE! rásně seřazená a přehledná. Můžeme modovat.
První úprava bude čistě praktická. Asi už vás Xardas na začátku hry unavuje. Umlčme ho!
V pravé roletce si rozklikněte STORY- DIALOGE a vyhledejte DIA_NONE_100_Xardas.d které rozklikneme. Vualá dialogy Xardasovi.
Teď vyhledáme
Kód: Vybrat vše

instance DIA_Xardas_Hello(C_Info)
{
   npc = NONE_100_Xardas;
   nr = 1;
   condition = DIA_Xardas_Hello_Condition;
   information = DIA_Xardas_Hello_Info;
   permanent = FALSE;
   important = TRUE;
};



Změníme jen important = TRUE;

na
important = FALSE;


a kompilujeme, zpustíme hru a máme klid, :arrow: IMPORTANT = TRUE totiž znamenáí že NPC vždy hrdinu osloví, hra nyní není asi vhodná ku hraní ale velmi vhodná k testování u´prav,.
poznámka, protože už ve hře jsou skripta, budeme možná vyzváni k přepsání souborů, musíme tedy dvakrát potvrdit Gothic.DAT a OU.BIN já osobn za to jsem rád, protože jak dělám češtinu neb jiné testy ak se vždy ujistím že vše míří kam má.

Tohle tedy byl základ jak se připravit na moding. Příště ukážu jak upravovat některé věci a asi i coi co dělá.
Rozhodně napište co vás zajímá pokud tu někdo přežil moje hrůzné psaní.
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

... tady budu psát pokračování...
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

... a tdy taky...
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

... věřím si že zalním čtytry posty ...
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Příspěvekod Jakub1 » čtv 04. črc 2019 20:51:57 » Re: Kaiserova škola modování pro totální amatéry
A čo sa dá v tom všetko robiť?
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

Editace skript hry. Kdyztak pis co te prednostne zajima. Postupne pojedu vse ale klidne se ptej.
Jinak doufam zesis zatim zkusil co jsem psal a vse ti funguje.
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Příspěvekod Jakub1 » pát 05. črc 2019 19:36:19 » Re: Kaiserova škola modování pro totální amatéry
Zaujíma ma či sa taam dá aj vložiť do sveta gothic 1 aj napriklad boruvky, pekelne houby a take prkotinky proste lebo zatal sem zistil ze sa tam daju upravit dialogy alebo tam dat neco navyse ale neviem kde sa mi to ulozi. Ukladam to pod nazvom Gothic- Super ale nikde nic ani cez playerkit mi neukazuje. Čo mám robiť aby sa mi to uložilo a dalo sa to spustiť. Pretože som aj včera skúšal nejaké módy ale nešli mi spustiť, pretože ked som to pustil tak mi aj tak spustilo obycajne gothic. Takže dúfam, že vieš ako s tým aby to fungovalo.
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

Uf, tady bychom meli resit moding. To je tvorba modu a editace hry.
Tohle ti pokusim se zodpovedet jinde.

Ke vkladani itemu se dostanu. Trpelivost ted jsem mimo dom. Priste uz to bude zajimavejsi.
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Příspěvekod Jakub1 » pát 05. črc 2019 22:16:04 » Re: Kaiserova škola modování pro totální amatéry
OK. Už som vyriešil ten problém s módom už mi funguje.
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

A uz jsi zkousel upravit skripta? Jak jsem psal?
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Spravil som zatiaľ aby mal fletcher quest a ulozil som to ak fletcher 1 ale ako to mám spraviť aby to bolo v hre priamo potom?
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

Pokud delas podle meho postupu, zmeny se projevuji primo v hre.
Jinak docela koukam ze uz umis delat qesty.
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Priamo do normalneho gothicu?

A kde tie subory mam vlastne uložit aby to tam bolo myslim priamo v hre?
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

Precti si muj postup. Popsal jsem to od a do z takze to neni myslim treba opakovat :)
Sem tu zas a ted budou mody. Prase je kaput tak uz neni v ceste modum. Cenzura padla volejte slava.
Uživatelský avatar
Velký lempl
Uživatel
 
Příspěvky: 1326
Registrován: sob 06. led 2018 16:39:50

Volajako to nefunguje cital sem ten navod asi 999 krát ale stále mi to nefunguje.
Jakub1
Uživatel
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 12. črc 2016 21:36:04

Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé

cron